Składniki:
– 1 kostka drożdży
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– 8 żółtek
– 1 jajko
– 1 cukier waniliowy
– 3/4 kostka Kasi
– 1 kg. maki tortowej
– sól
– powidła śliwkowe
– smalec
Sposób przygotowania:
Drożdże, mleko, 1/2 szklanki cukru lekko podgrzać
i zostawić do wyrośnięcia.
Kasię rozpuścić.Żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier
szczyptę soli – ubić.
Dodać wyrośnięte drożdże.
Dodawać mąkę na zmianę z rozpuszczona letnią Kasią.
Dodać ocet. Wyrobić.
Zostawić do wyrośnięcia. Przykryć ręcznikiem.
Po wyrośnięciu przerobić jeszcze raz i zostawić.
Kiedy ciasto ponownie wyrośnie wykrawać szklanką.
Zrobić dołeczek, położyć powidła, uformować,
zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym smalcu, polać lukrem.
Smacznego!