PĄCZKI DROŻDŻOWE

1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
8 żółtek
1 jajo całe
3/4 kostki kasi – rozpuścić
10 dkg drożdzy
około 1,5 szklanki mleka
1 łyżka octu

Drożdze, 2 łyzki cukru, szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka letniego – rozprowadzić, zostawić do wyrośnięcia.


  • Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić żółtka i jedno całe jajko
    miksować dodawać stopniowo mąkę mleko, roztopioną letnią kasię,
    dodać rozczyn z drożdzy i 1 łyżkę octu – dalej miksować.
    Resztę mąki wyrobić ręką – aby było widać pęcherze powietrza.
    Wystawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Smacznego