kulinarny hit miesiąca

 

   PIERNICZKI ŚWIATECZNE
 
1kg mąki pszennej
3 jaja
25 dag miodu
25 dag cukru
kostka margaryny
łyżeczka amoniaku
łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżeczka kakao
plaster smalcu
przyprawy korzenne
 

Rondelku stopić margarynę, dodać miód, smalec i przyprawy – wymieszać.
Gdy przestygnie wbić jaja, dodać mąkę- zostawić do wyrobienia.
Sodę rozpuścić w łyżeczce wody i wymieszać.
Ciasto powinno być luźne, wyjmować po trochu i wyrabiać.
Cienko rozwałkować i wykrawać pierniki.
Wykładać na blachę i piec 10 min w nagrzanym, piekarniku.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

 

CIASTO MARCHEWKOWE

4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklank mąki
1 i 1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki grubo startej marchwi
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyzka cunamonu
 szczypta soli

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę
Dodajemy mąkę, olej i marchewkę, a potem proszek, sodę i przypraw.
Wszystko wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do tem. 180 C i pieczemy ok. 50 min.
Można polac polewą.

Polewa
serek homogenizowany waniliowy sok z cytryny
Serek ucieramy z sokiem na jednolitą masę i rozsmarowujemy na ostygniętym cieście.
SMACZNEGO

     MUFINKI – BABECZKI

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki majonezu
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniacanej
1 łyeczka proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem, wymieszać mikserem żółtka z majonezem,
dodawać przesianą mąkę i wymieszać składniki łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.
Smacznego

     ROGALIKI

1/2 kostki drożdzy
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 żółtka
1 smietana szczecinecka
1/2 kg mąki
3/4 margaryny kasia

rozczyn
drożdze, cukier, mleko

ciasto
Margarynę rozpuścić, ostudzić.
Do miski wrzucić żółtka, śmietanę, rozczyn, mąkę,  – wymieszać.
Dodać rozpuszczoną margarynę – zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyciąć trójkąty nałożyć powidła -  zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Polać lukrem, posypać orzeszkami. Smacznego !

  PLACEK NA MAŚLANCE

3 jajka
1,5 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki maslanki
3/4 oliwy
3 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku

kruszonka
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki maki

Jajka i cukier ubić  i dodać resztę składników.
Można ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec 25 min w temperaturze 180 stopni

  KOTLET RYBNY ZE SZPINAKIEM

  1 kg ryby filet (mintaj, morszczuk, dorsz)
20 dkg szpinaku
  2 bułki
  2 jajka
     przyprawy

Rozmrożoną rybę i szpinak oraz namoczone bułki zmielić przez maszynkę.,
przyprawić jak mielone ( dodać jajka, czosnek, cebulę, pieprz, sól do smaku ).
Wymieszać składniki, jeśli masa będzie zbyt luźna dosypać bułki tartej.
Formujemy kotkeciki, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni.
Podajemy z ziemniakami puree.Smacznego

       NAPÓJ MLECZNO – BANANOWY 

                                      „BANANOWIEC”

40 g bananów – bardzo, bardzo dojrzałe
40 g kefiru
40 g soku pomarańczowego 100%
 5 g miodu
Banany zmiksować, dodać kefir,  miód i sok pomarańczowy.
Wszystko wymieszać, podawać w dużej szklance z parasolką i listkiem mięty. 
Smacznego

  PĄCZKI DROŻDZOWE

1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
8 żółtek
1 jajo całe
3/4 kostki kasi – rozpuścić
10 dkg drożdzy
około 1,5 szklanki mleka
1 łyżka octu

Drożdze, 2 łyzki cukru, szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka letniego
– rozprowadzić, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić żółtka i jedno całe jajko
miksować dodawać stopniowo mąkę mleko, roztopioną letnią kasię,
dodać rozczyn z drożdzy i 1 łyżkę octu – dalej miksować.
Resztę mąki wyrobić ręką – aby było widać pęcherze powietrza.
Wystawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Smacznego



      PASTA Z SOCZEWICY
1 szklanka soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, wegeta

Ugotować soczewicę w 0,5 szklance wody (soczewica musi być zalana wodą)
Gotować do miękkości 30 min.
Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na masełku.
Dodać do gotującej się soczewicy oraz doprawić do smaku.
Wszystko razem wymieszać. Po ugotowaniu zmiksować.
Podawać z pieczywem, przystroić pietruszką lub papryką. Smacznego!

Dodaj komentarz